1Y4A1933

Nieuwe vorm van zorg

Hoe ziet de zorg er in 2030 uit? Wat is onze droom als het gaat om het leven voor onze zorgintensieve kinderen? Met deze vragen is initiatiefnemer Stephanie gestart bij het realiseren van het Mooi Leven Huis Zwolle.

We zien de combinatie van professionele zorg en een actieve betrokkenheid en inbreng van ouders en diens netwerk, als een nieuwe vorm van zorg dat past bij onze kinderen en de veranderingen in het zorglandschap. Een vorm van samenwerking waarbij alle betrokkenen invloed hebben op het realisatie- en zorgproces. Eigen kracht en inbreng van ouders en het netwerk is daarom een voorwaarde om je aan te sluiten en deze community te creëren. Doordat het netwerk van de bewoners een actieve rol blijft houden in het zorgen voor, wordt professionele zorg ingezet waar het tot zijn recht komt en noodzakelijk is.

Jula met hidde
Ive met Koeien
Anna, mama en de geit
Foto ouders Dione website

Marijke, moeder Ive: ‘In de afgelopen jaren hebben we al vele malen mogen ervaren hoe het is als je als ouders niet meegenomen wordt en eigenlijk aan ze zijlijn wordt gezet. Met het realiseren van het Mooi Leven Huis kunnen we meer betrokken zijn, sterker nog, dat wordt van ons verwacht. Wat kijken we er naar uit om samen met Ive zijn nieuwe familie, een prachtig huis te gaan bouwen. Een huis waar Ive nog jaren in veiligheid en liefde mag gaan wonen, met ons dichtbij en betrokken.’

Loslaten of anders vasthouden

Als ouder van een zorgintensief kind is loslaten van je kind lastiger dan van kinderen die op een natuurlijke wijze hun eigen weg gaan. Daarom is het fijn om onderdeel te blijven van het (nieuwe) leven van je kind. Ook als zij het huis uitgaan.

In het Mooi Leven Huis Zwolle heeft je kind een eigen studio waar hij/zij verblijft als het eigen gezin of andere bekenden uit de privé omgeving aanwezig zijn. Op zo’n moment is er geen professionele zorg aanwezig. Daarnaast woont elk kind in een groep. Daar heb je een gezamelijke woonkamer voor bewoners en zorgprofesionals.

Je kan ieder moment naar je kind toe wanneer het jou uitkomt en past in het ritme van jouw kind. Het proces van loslaten wordt hierdoor een proces van anders leren vasthouden op een manier dat bij jouw leven en dat van je zorgintensieve kind past.

Dyncent met broer bij caravan
Foto Dione met ER en Fedde
IMG 20230417 WA0024
Ive met Lez
TR MLH 1pt

Eveliene Moeder Dione:Hoewel de zorg voor Dione steeds zwaarder wordt, mag ze van ons haar leven lang thuis blijven wonen. Maar hoe realistisch is dat?’

Een inclusief netwerk

Ons netwerk is veel groter dan alleen de zorgprofessionals, bewoners en diens familie. Ook vrijwilligers, omwonenden, zorgpartners en de gemeente Zwolle spelen een belangrijke rol in het leven van onze zorgintensieve kinderen. Om in verbinding te komen met elkaar, zoeken de betrokken ouders al in een vroeg stadium van het realisatieproces contact met deze stakeholders.

Daarnaast wil het Mooi Leven Huis Zwolle ruimte creëren om een inclusieve community te creëren. Ruimte in de breedste zin van het woord. Wat dacht je van een aangepaste speeltuin waar alle kinderen welkom zijn? Een uitbater of ruimte, die ook door omwonenden, familie of sociaal maatschappelijke partners gebruikt kan worden? Hierbij wordt dus niet alleen gekeken naar wat de omgeving kan betekenen voor het huis, maar vooral ook wat het huis kan betekenen voor de omgeving. Bovendien wordt het op deze manier leuk om je broer, zus of nichtje of neefje bezoeken in zijn of haar eigen huis. Een plek waar iedereen welkom is en zichtzelf kan zijn.

De peperbus